Ramazan ayında oruç tutmanın sayısız manevi faydası vardır. Ancak iyi bir ağız hijyeninin olmaması durumunda, ağız sağlığınızı da etkileyebilir. Oruç tutmak, tükürük üretiminin azalmasına yol açabilir ve bu da ağzınızın kurumasına neden olabilir. Ramazan ayında yetersiz ağız hijyeni uygulamalarının bir diğer yan etkisi de kötü nefestir. Oruç sırasında tükürük akış hızının azalması, bu kötü ağız kokusuna katkıda bulunabilir. Tükürüğün, yiyecek parçacıklarını yıkayarak ağzımızı temiz tutmaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz ? Tükrük, bakteri plağının ürettiği asidi nötralize eder ve diş çürümesinden ve kötü nefes kokusundan sorumlu bakterileri kontrol altında tutar. Bu nedenle, tükürük akışındaki bir değişiklik, bakterilerin dişleri ve dili kaplaması için uygun bir ortam yaratabilir ve kötü kokuya katkıda bulunabilir.
Ramazan ayında dişlerime nasıl bakabilirim?
- Dişlerinizi fırçalayın ve Diş ipi kullanın!
Ramazan ayında her gün dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak iyi bir ağız hijyeni sağlamak hayati önem taşır. Plak oluşumunu kontrol etmek için, günde iki kez en az 2 yada 3 dakika boyunca, tercihen yemeklerden sonra, sabah ve yatmadan önce florürlü diş macunu kullanarak dişlerinizi fırçalayın. Fırçalama, dişlerinizin kötü nefese yol açabilecek kalan yiyecek artıklarından temiz olmasını sağlar.
Diş ipi ve diş arası fırçalar, diş aralarında sıkışmış yiyecek parçacıklarını dışarı atarak ve plak tabakasının orada birikmesini önleyerek diş arası alanların bakımını yapar. - Dilinizi de temizleyin !
Diliniz, küçük yiyecek parçacıklarının kolayca takılıp kötü nefese neden olabileceği pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Bu nedenle sağlıklı ve taze bir nefesi korumak için dilinizi bir dil kazıyıcıyla temizlemelisiniz. - Ağız hijyeni yardımına geleneksel bir alternatif olarak Misvak kullanabilirsiniz; Misvak’ın antimikrobiyal özelliklere sahip olduğuna ve kötü nefesi ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceğine inanılmaktadır.
- Kendinizi Susuz Bırakmayın
Bol su içerek oruç tutmadığınız saatleri susuz kalmamak için en iyi şekilde değerlendirin.İftar ve sahur arasında en az 6 ila 8 bardak su içmeyi hedefleyin. - Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin
Ramazan’dan önce ve sonra rutin bir diş muayenesi yaptırmak, Ramazan’ınızı ve ağız sağlığınızı takip etmenin harika bir yoludur.
Ramazan ayında Sabit Braketleri(Teller) olan hastalar için hatırlatmalar
Sabit tellerin yerleştirilmesinden sonra dişleri temiz tutmanın ve yüksek bir ağız hijyeni seviyesini korumanın daha zor hale geldiği ve bu nedenle ağız ortamında plak birikiminde artışın diş çürüğü ve dişeti iltihabı riskini daha da arttığı bilinmektedir.
Sabit tellerin dişlere yapıştırılmasından sonra, diş ve dişeti hastalıklarına neden olan Streptococcus mutans isimli bir bakteride bir artış olduğu bilinmektedir. Yaplan bir araştırma, oruç tutan, sabit apareylere sahip hastalarda, biriken plak içerisinde streptococcus mutans isimli çürüğe neden olan bakterinin sayısında daha da önemli artış olduğunu gösterdi. Bunun bir kaç nedeni olabilir. Yaklaşık 30 günlük oruç süresince, beslenme düzenleriniz ve sıklığınız değişiyor. iftardan sonra sıklıkla şeker açısından zengin yiyecek ve içecekler tüketiyorsunuz.Oruç tutan kişiler ayrıca Ramazan ayında iyi ağız hijyeni sağlamak için önlemlerini değiştirirler.Diş fırçalama ve ağız gargarasının orucu bozabileceğini düşünüyorsunuz. Uzun açlık saatleri sırasında, çiğneme ve tat alma gibi işlevler olmadığı için tükrük akışı uyarılamıyor ve düşük tükrük salgısı da bazı bakterilerin artışına neden olabilir.
Bu nedenlerle, Ramazan ayından önce oral hijyen talimatlarının tekrar tekrar güçlendirilmesi, sabit ortodontik aparey(tel) kullanan hastalar için çok önemlidir.
1-Diş macunu kullanılmadan bile sık sık diş fırçalama ve oruç saatlerinde sadece suyla ağız yıkama ile yapılabilir ve bu da plak temizliğinde başarılı olabilir.
2-Her öğünden sonra(İftar ve Sahur), en az 10 dakika ¹DİŞ FIRAÇASI – ²ARAYÜZ FIRÇASI – ³DİŞ İPİ -FLORLU AĞIZ GARGARASI ile ağız temizliğinizi yapın!
3- Diş aralarında ve tellerinizin altında bakteri plaklarının tamamen temizlendiğinden emin olmak için PLAK BELİRLEYİCİ TABLETLER kullanabilirsiniz.
4- Şekerli yiyecek ve içecek tüketimini azaltın!
5- Yapışkan ve Sert gıdalardan kaçının! (Hurma ve Zeytin gibi gıdaların çekirdekleri tellerinize zarar verebilir!)
Ramazan ayında Şeffaf Plak takan hastalar için ipuçları
1-Ramazan ayında oruç tutarken bile hizalayıcılarınızı her gün 22 saat takabilirsiniz.
2-Şeffaf Plaklarınız için kontrol randevunuz varsa gitmeyi ihal etmeyin!
3-Hizalayıcılarınızı temiz tutun!
Hizalayıcılarınızı iftar ve sahurdan önce çıkarın ve yumuşak bir diş fırçasıyla akan suyun altında temizleyin.
4-Tükürük akışını sürdürmek ve ağzınızı temizlemeye yardımcı olmak için iftar ve sahur arasında bol su içmeyi hedefleyin. Bu uygulama, şeffaf plak kullananlar için çok önemlidir çünkü ağız kuruluğunu önler ve bu da diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskini artırabilir.
5-Daha az öğün yemek, plaklarınızın daha uzun süre takılması anlamına gelir ve bu da plaklarınızı yeni takmaya başlamışsanız alışmanızı kolaylaştırır ve etkinliğini artırır. Kısacası invisalign tedavisine başlamak için ramazan ayı uygun bir zamandır.
Su içmeyi, iyi ağız hijyeni sağlamayı ve şekerli ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmayı unutmayın
Ağız Sağlığı İçin Ramazanda Beslenme
- Tuzlu yiyeceklerden kaçının !
- Soğan veya sarımsak gibi yiyeceklerden uzak durun!
Bu yiyecekler uzun süre kötü bir nefes bırakma eğilimindedir. Bunun yerine, ağızdan yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olan salatalık, karpuz veya kereviz gibi su oranı yüksek yiyecekleri her zaman tüketebilirsiniz. - Şekerli içecek tüketimini azaltın!
Şekerli içecekler sizi diş çürümesi ve kötü nefes için yüksek riske sokabilir. Bu nedenle şekerli içeceklerin tüketiminden kaçınmanız veya bunları sınırlamanız önerilir. - Kafeinli içeceklere hayır deyin!
Çay veya kahve gibi kafeinli içecekler idrar söktürücü etkiye sahiptir, bu da idrar yoluyla daha fazla su kaybettiğiniz anlamına gelir. Bu nedenle, kafeinli içeceklerden kaçınmak Ramazan ayında susuz kalmayı önleyebilir. - Baharatlı yiyeceklerden kaçının!
Oruç dönemlerinde daha hassas hale gelen mide astarını tahriş edebileceğinden baharatlı yiyecekler tüketmemeniz şiddetle tavsiye edilir. - Sigaradan kaçının veya mümkünse sigarayı bırakın!
Ramazan manevi olarak gençleşme ve kötü alışkanlıklardan uzaklaşma ayı olduğundan, bu zamanı sigaradan uzak durmak ve sonunda alışkanlığı bırakmak için kullanabilirsiniz. Bu şekilde dişleriniz, diş etleriniz ve genel sağlığınız için daha uzun bir ömür sağlarsınız!
Detaylı Bilgi ve Randevu almak için, (+90) 532 3539826 numaralı telefonu arayarak veya Whatsapp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.