Ortodonti Sözlüğü

Ortodontistiniz daha önce duymadığınız birçok kelime kullanabilir. Bir şeyin ne anlama geldiğinden emin değilseniz bize sormaktan çekinmeyin, ancak bu sözlük bu yeni terimlerden bazılarını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Ortodontik Tedavi Araçları

Apareyler: Dişleri yeni yerlerine taşıma hedefinde bize yardımcı olmak için dişlerinize taktığımız
her şeyi ifade eder. Diş tellerinin yanı sıra çenenizin büyümesine rehberlik etmek için
kullanabileceğimiz genişleticiler, tutma kemerleri veya alışkanlık aletleri gibi şeyleri de içerebilir.

Ark teli: Ark teli, dişlerinizi yeni yerlerine yönlendirmek için dişleriniz boyunca uzanan teldir. Dişleriniz hareket ettikçe tedavi boyunca değişecektir.

Bant: Bantlar dişlerinizin her tarafına yapıştırdığımız metal halkalardır. Bunları eski bir tedavi yöntemi olduğu için çok sık kullanmıyoruz.

Braket: Braketler dişlerinize yapıştırılan ve ark telini yerinde tutmak için kullanılan ayrı parçalardır.

Helezon Yay(Coil Spring): Helezon yaylar braketlerin arasındaki ark telinizin üzerine oturur ve gerektiğinde boşlukları açmak veya kapatmak için çalışır. 

Elastik (Lastik Bant): Bu küçük lastik bantlar, tedavi sırasında belirli pozisyonlara ulaşmak için
basınç sağlamak amacıyla kullanılır.

Elastik Ligatür: Yukarıdaki lastik bantlarla karıştırılmaması gereken elastik bağlar, her braketin etrafında dolaşan küçük lastik bantlardır. Ark telini yerinde tutmak için kullanılırlar ve tedavinizi kişiselleştirmek için kendi renklerinizi seçebilirsiniz. 

Headger(Başlık): Bazı durumlarda dişleri uygun konumlarına hareket ettirirken çenenin büyümesine rehberlik etmemize yardımcı olan harici bir aparattır. Ön yay adı verilen harici bir tel, yay yüklü bir boyun veya kafa bandı aracılığıyla kuvvet uygular. Kliniğimizde çok sık başlık kullanmıyoruz. 

Headger Tüpü: Tüp, başlığınızın iç yayını tutan, sırt bantlarınızda bulunan yuvarlak, içi boş bir bağlantıdır. 

Kanca(Hook): Lastiklerin takılabileceği kaynaklı veya sökülebilir uzantıdır.

Ligatür Teli: Ark telleriniz ince ligatür telleri kullanılarak braketlerin üzerinde yerinde tutulabilir. Dişin daha iyi hizalanmasına yardımcı olmak için yüksek oranda döndürülmüşse bunları yaygın olarak kullanırız. 

Ağız koruyucusu: Ağız koruyucuları, temas sporları veya zorlu aktiviteler sırasında ağzınızı yaralanmalara karşı korur ve yaralanmalara veya cihazlarında hasara neden olabilecek şekilde ağza darbe alınmasına neden olabilecek faaliyetlerde bulunan tüm hastalar için önerilir.

Palatal Expander: Bu cihaz üst çenenizi genişletir.

Transpalatal Ark(TPA): Trans-Palatal Ark, üst azı dişlerini yerinde tutmak, diğer dişlerin hareketi sırasında veya sonrasında bu dişlerin konumunu stabilize etmek için kullanılır. TPA ayrıca çapraz kapanışları düzeltmek içinde kullanılabilir.

Retainer(Tutucu): Dişlerin yeni yerlerinde kalmasını sağlamak amacıyla diş tellerinden sonra tutucular takılır. Tutucu dişlerinizin üzerine oturacaktır ancak bazı durumlarda bağlı tutucu önerilebilir. 

Ayırıcı veya Aralayıcı(Separasyon lastiği): Bunlar, bantlar takılmadan önce dişler arasında boşluk oluşturmak için kullanılan küçük kauçuk halkalardır. 

Balmumu: Balmumu, diş tellerinizin ağzınızın içinde tahrişe neden olmasını önlemek için kullanılır. Genellikle kancaların etrafında veya ark telinin uçlarında kullanılır.

Ortodontik İşlemler

Ortodontik Kayıtlar: Hastanın ortodontik problemini belgelemek ve en iyi tedavi yöntemini belirlemeye yardımcı olmak için teşhis kayıtları yapılır. Ortodontik tedavi birçok değişiklik yaratacağından bu kayıtlar tedavinin gidişatını belirlemede de yardımcı olur. Ağız ölçüleri, Panaromik ve Sefalometrik röntgenler, Ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar ve ağız içi dijital taramalardan oluşur.

  • Bantlama: Ortodontik bantların dişlerinize takılması ve yapıştırılması.
  • Bonding: Özel ortodontik yapıştırıcı kullanılarak braketlerin dişlerinize yapıştırılması.
  • IPR(Striping/Inter proximal reduction): Ortodontik tedavi sırasında minimum miktarda yer kazanmak için dişin boyutunu küçültmeyi içeren bir ortodontik prosedürdür
  • Polisaj: Sadece dişleri cilalamakla kalmayıp aynı zamanda dişlerin dış yüzeyinde oluşan diş lekelerini, plakları ve mikroorganizmaları da ortadan kaldıran bir işlemdir. Braketlerin dişlere daha iyi yapışması için, braketler yapıştırılmadan önce uygulanır.
  • Sefalometrik Röntgen: Yüzün, çenelerin ve dişlerin göreceli konumlarını ve büyümesini gösteren, başınızın röntgeni.
  • Konsültasyon: Bir tedavi planını tartışmak için ortodontistinizle yapılan bir toplantı.
  • Debanding: Ağzınıza yapıştırılan ortodontik bantların dişlerinizden çıkarılması.
  • Debonding: Yapıştırılan ortodontik braketlerin dişlerinizden çıkarılması.
  • Ortodontik Ölçü: Ortodontistin bir tedavi planı oluşturmak ya da aparey üretmek amacıyla ağıza yerleştirilen bir kaşık yardımıyla dişlerinizin kalıbına dönüşen yumuşak bir malzemeyi kullanarak dişlerinizin kaydınızı almasıdır.
  • Dijital Ortodontik Ölçü: Ortodontistin bir tedavi planı oluşturmak ya da aparey üretmek amacıyla 3 boyutlu bir tarayıcı yardımıyla ağız ve dişlerinizin görüntülerinin alınmasıdır. Kliniğimizde geleneksel ölçülerin yerine iTero tarayıcı ile dijital ölçü kullanıyoruz.
  • Panoromik Röntgen: Dişlerinizin, çenenizin ve diğer yüz alanlarınızın fotoğraflarını çekmek için başınızın etrafında dönen bir röntgendir.

Ortodontik Tedavi Sistemleri

Damon Sistemi: Kliniğimizde kullanılan kendinden bağlanan braket sistemidir.
Invisalign: Şeffaf plaklarla tedavi yöntemlerinin en çok akla gelen ve en eski markasıdır ve kliniğimizde mevcuttur.
InBrace: Kullanılan lingual diş teli türüdür ve ortodontik tedavi için g