Sık Sorulan Sorular

Young smiling girl with dental braces on white background

Ortodonti (aynı zamanda dentofasiyal ortopedi olarak da bilinir), dişlerin, çenelerin birbilerine ve yüze göre anormalliklerinin teşhisi, önlenmesi ve tedavisine odaklanan özel bir diş hekimliği dalıdır.

Ortodontist, ülkemizde 5 yıllık bir diş hekimliğinin ardından en az 4 yıllık ek eğitim ve deneyim almış bir uzman dişhekimidir. Ortodontistiniz dişleri düzeltebilir, hatalı çene yapısını düzeltebilir ve gülümsemenizi iyileştirebilir.

Ortodonti uzmanları, ülkemizde 5 yıllık bir Dişhekimliği eğitiminin ardından en az 4 yıllık, profesyonel ve size özel ortodontik tedaviler sunmalarına olanak tanıyan kapsamlı bir uzmanlık eğitimine sahiptir. Ortodontik tedavi ile dişler ve bazen de tüm yüz yapıları kalıcı olarak değiştirildiğinden bu tedavilerin uzmanlık eğitimi almış hekimler tarafından yürütülmesinde fayda vardır.

Gülümsemenizi iyileştirmek ve kendinizi daha iyi hissetmek istiyorsanız her yaş ortodontiste görünebilirsiniz. Genel bir görüş olarak, çocukların ilk olarak yedi yaş civarında bir ortodontisti ziyaret etmelerini öneriyoruz. Ancak ortodontik tedavi çocuklara ve gençlere özel değildir; ortodontik tedavi gören her beş hastadan en az biri 21 yaşın üzerindedir. İnvisalign gibi şeffaf plak tedavileri ile her yaşta hastayı daha rahat ve konforlu bir şekilde tedavi ediyoruz.

Ortodontistiniz öncelikle şikayetlerinizi ve beklentilerinizi dinleyecek. Hem tıbbi hem de diş sağlığı ile ilgili geçmişinizi gözden geçirecektir. Ağız içi ve dışı fotoğraflar ve röntgenler çekilecek ve üç boyutlu ağız taramanız yapılacaktır. Yaklaşık yarım saat sürecek olan ilk ortodontik randevunuz kapsamlı bir diş sağlığı muayenesinden ve potansiyel tedavi seçeneklerinin tartışılmasından oluşacaktır.

İlk ortodontik muayenin 7 yaşında yapılmasını öneriyoruz. Bu yaşa gelindiğinde çoğu çocukta birkaç kalıcı diş sürmüştür ve bu da onların ortodontik durumlarını etkili bir şekilde değerlendirmemize olanak sağlamaktadır.

Evet. Bazı ortodontik problemler erken müdahale gerektirecek kadar ciddidir. Ancak hasta henüz tedaviye hazır değilse, tedavinin başlama zamanı gelene kadar hastanın büyüme ve gelişimini takip etmeyi tercih ediyoruz..

Hayır, ortodontik problemler yaşla birlikte zaman geçtikce daha da şiddetlenir . Büyüdükçe ön dişler için mevcut alan artmaz. Çoğu insanda daimi azı dişleri çıktıktan sonra ön dişler için mevcut alan yaşla birlikte azalır.

Erken önleyici tedavi olarak da bilinen Faz I ortodontik tedavi, çocuklarda kalıcı dişlerin tümü çıkmadan önce, orta yada şiddetli ortodontik problemin ortaya çıkma ihtimalinin olduğu, beklemenin problemin daha da artışına neden olacağı endişesiyle, genellikle altı ila on yaşları arasında, ortalama 9-18 ay kadar uygulanan ortodontik tedavi işlemlerdir. I. aşama ortodontik tedavide sabit yada hareketli tel tedavi sistemlerinden yada invisalign gibi şeffaf plak tedavi sistemlerinden yaralanılır. 

Faz I tedavi ile;

  • Kalıcı dişler için yeterli alan oluşturularak ileride oluşacak çapraşıklık riski azaltılır.
  • Çenelerin kapanış problemleri düzeltilerek dişler ve çenelerin sağlıklı büyümesine rehberlik edilir.
  • Gelecekte diş eksiltme ve cerrahi gerektiren tedavi gereksinimleri azaltılır.
  • Çenelerin büyüme sorunları düzeltilerek çocukluk çağında dişlere gelecek travma riski azaltılır.
  • Çocuklara erken dönemde estetik avatajlar sağlanarak onların özgüven gelişimlerine katkıda bulunulur.

II. aşama(Faz II) ortodontik tedavi: genellikle 11-12 yaş ve sonrasında, ağızdaki dişlerin tamamına yakınının yada tamamının kalıcı diş olduğu bir dönemde, diş ve çene bozukluklarının tamamının düzeltildiği, ortalama 12-20 aylık bir ortodontik tedavi sürecidir. Bazı hastalar tedaviye dört yıla kadar ihtiyacı duyarken, bazılarında daha az sorun vardır ve tedavi yalnızca bir yıl kadar sürebilir. II. aşama ortodontik tedavi için, braketli sabit tedavi sistemleri yada invisalign gibi şeffaf plak tedavi sistemleri kullanılabilir.

Randevular her hastanın ihtiyacına göre planlanır. Diş teli(braket) taşıyan hastalar 6-8 haftada bir, şeffaf plak tedavisi(invisalıgn) alan hastalar ise ortalama 8-12 haftada bir görülecektir. Daha sık takip gerektiren spesifik durumlar varsa randevuları buna göre planlayacağız.

Maalesef öğrenciler için tüm randevuları okul saatleri dışında planlayamıyoruz. Ancak randevuların çoğu 6-8 hafta arayla planlandığı için çoğu hasta ortodonti randevuları nedeniyle minimum düzeyde okulu kaçıracaktır. Ancak planlama ihtiyaçlarınızı karşılamak için samimi bir çaba göstereceğiz.

Sizi muayene etmeden tedavi için kesin bir ücret vermemiz mümkün değildir. İlk görüşme sırasında tam maliyeti ve finansal seçenekleri konuşacağız. Ayrıca sigorta avantajlarınızı en üst düzeye çıkarmanıza ve taleplerinizi karşılamaya çalışacağız.

Bazen en iyi ortodontik sonuca ulaşmak için dişlerin çekilmesi gerekebilir. Aşırı çapraşıklık, kapanış bozuklukları ve orta çizgi sapmalarının olduğu durumlarda diş çekimli tedaviler planlamak zorunda kalabiliriz. Ancak günümüzde, Damon braket sistemlerini ve çene genişleticileri kullanarak ortodontik tedavileri diş çekmeden çok daha kısa sürelerde tamamlıyoruz. 

 

Diş çekimli tedaviler ile:

  • Üst dudak desteği azalır ve dişler geri çekildikçe yüz profili daha az çekici hale gelir (düz yüz, düz yanaklar, burnun dışarı çıkması), bu da kırışıklıklara, çizgilere ve genel olarak yaşlı görünüme neden olabilir.
  • Dilin hareket alanı azaltılarak dilin geriye doğru pozisyon alır, bu da boğazın (hava yolu) tıkanmasına neden olarak uyku apnelerine(uykuda solunum durması), horlamaya ve ağızdan nefes alma riskinin artmasına neden olur. Düşük oksijen alımı ve kronik uyku yoksunluğu hipertansiyon, kalp hastalığı ve diyabet riskini artırabilir.

18 yaşını doldurmamış, sağlık güvencesine sahip bireylerde devlet, rapor sistemi ile tedavinin bir kısmını geri ödeyebilmektedir. Bu raporun alınabilmesi için, ağız içinde belirgin bir bozukluk olması gerekmekte, yapılacak tedavinin estetik amaçlı olmaması gerekmektedir. Bursa da ikamet eden hastalar için rapor, Bursa Diş Hastanesi’nden alınmaktadır. Diğer illerde ikamet eden hastalarımız, bulundukları il merkezindeki Ağız Diş Sağlığı Merkezleri’nden rapor alabilmektedirler. Hastada varolan ortodontik bozukluğun tipine göre Sosyal Güvenlik Kurumu tedavi ödemeleri yapmaktadır. (Sınıf 1 vakalar için: 9.178,71 TL , Sınıf 2 vakalar için: 13.348,35 TL, Sınıf 3 vakalar için:16.198,14 TL / SGK tarafından ödenen tedavi ödemeleri kliniğimizde uygulanan tedavi ücretlerinin ortalama %25’i ne karşılık gelmektedir.) Bursa’da yaşayan hastaların, rapor alabilmeleri için, 182 telefon hattı yada internet sitesi üzerinden Ortodonti Bölümü randevusu almaları gerekmektedir. Randevuya gidildiğinde, ağız içi fotoğraflar çekilip, gerekli evraklar doldurulduktan sonra birkaç ay içerisinde raporunuz hazır olmaktadır. Alınan raporun 6 ay geçerlilik süresi olup, herhangi bir yerde tedaviye başlanmaması durumunda, raporunuz geçersiz hale gelmektedir. Rapor ile yapılan ortodontik tedaviler, 18 yaş altı hastalar için zorunluluk teşkil etmemektedir. Rapor veli tarafından teslim alınmadan tedaviye başlanamamaktadır. Alınan rapor sayesinde, devletin belirlemiş olduğu meblağ size 3 aşamada geri ödenecektir. Tedavinin belirli zamanlarında, doktorunuz tarafından size hazırlanıp verilecek evrak ve fotoğrafların Diş Hastaneleri’nde onaylatılmasından sonra, SGK üzerinden ödeme gerçekleşecektir. 

 (SOSYAL GÜVENLİK KURUMU DİŞ TEDAVİLERİ)

Evet! Ortodontik tedavi sırasında aile diş hekiminizle düzenli kontroller yapmak önemlidir. Her 6 ayda bir dişhekiminize gitmenizi öneriyoruz. Ortodontik tedavi görürken her üç ila altı ayda bir bakteri plağı ve gerekirse diştaşı temizliği yapılmasını öneriyoruz.

Braket, dişlerinizdeki çapraşıklıklar, düzensizlikler, hizalanma sorunları, çenelerin kapanış problemleri ve gülümsemenizi düzeltmek amacıyla ortodontistiniz tarafından dişlerinize bazı kimyasallar yardımıyla yapıştırılan metal ya da seramik malzemelerden üretilmiş sabit ortodontik tedavi araçlarıdır.

Aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç farklı diş teli türü vardır:

  • Geleneksel metal braketler(Twin braketler)
  • Şeffaf braketler(Seramik, Kompozit ve transparan braketler)
  • Kendinden bağlanan kapaklı braketler(Self-ligating)
  • Lingual braketler

Her hastanın tedaviye farklı tepki vermesi nedeniyle braket taşıma süresi hastaya göre değişiklik gösterecektir. Tedavi süreleri altı ila 30 ay arasında değişebilir, ancak Damon gibi kendinden bağlanan kapaklı braket sistemleri(self-ligating braketler)’nde tedavi süreleri daha da kısaltılmıştır.

Braketler sıklıkla acıtmaz, ancak dişleriniz, diş etleriniz, yanaklarınız ve ağzınız yeni diş tellerine alıştıkça birkaç gün boyunca hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Braketleriniz varsa, dişlerinizi, diş etlerinizi ve ağzınızı sağlıklı ve temiz tutmak için GÜNDE EN AZ 3 KEZ dişlerinizi fırçalamalısınız. Düzenli olarak fırçalamak, diş telleri arasına sıkışabilecek yiyeceklerin uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca diş fırçanızın ulaşamadığı diş tellerinin arasına girmek için her gün DİŞ İPİ  kullanmalısınız. Ortodontistiniz, braketleriniz yerleştirildikten sonra dişlerinizi nasıl düzgün bir şekilde fırçalayacağınızı ve diş ipi kullanacağınızı size gösterebilir.

Evet! Hatta ortodontik tedavi gören hastaların düzenli olarak diş hekimine gitmesi daha da önemlidir. Braketler kullanıldığında diş fırçanızın ulaşamayacağı yerlere yiyecek sıkışabilir. Bu, çürüklere, diş eti iltihabına ve diş eti hastalığına yol açabilecek bakterilerin birikmesine neden olur. Diş hekiminiz, diş teli takarken dişlerinizin temiz ve sağlıklı kalmasını sağlamak için ortodontistinizle yakın işbirliği içinde çalışacaktır.

Bir enstrüman çalmak veya temas sporu yapmak, ilk kez diş teli taktığınızda bazı ayarlamalar gerektirebilir, ancak diş teli takmak sizi herhangi bir okul etkinliğine katılmaktan alıkoymayacaktır. Temas sporu yapıyorsanız diş tellerinizi veya aparatınızı korumak için ağız koruyucu takmanız önerilir.

Çapraşık dişler, çenelerin düzensizlikleri, kapanış bozuklukları ve büyüme sorunlarına müdahale etmek için ağızda sabit yada takıp çıkarmalı olarak kullanılan ortodontik tedavi araçlarıdır. Doktorunuzun tedavinizi planlamasına ve ihtiyaçlarınıza göre ortodontide kullanılabilecek bir çok farklı tipte aparey mevcuttur. Bunlardan bazıları;

  • Hızlı üstçene genişletme apareyi(RPE)
  • LIngual ark (LLHA)
  • Dil önleyiciler(Tongue Crib or Spurs)
  • Twin Block apareyi
  • Headgearlar
  • Forsus apareyi
  • Herbst apareyi
  • Carrier motion apareyi
  • Nance apareyi

Invisalign(invizalayn), Align Technology(Amerikan şirketi) tarafından üretilen bilinen en eski(1998) diş düzeltici şeffaf plak markasıdır. Invisalign sistemi dünyada 14 milyondan fazla hastayı tedavi etmek için kullanılmıştır. Geleneksel metal diş tellerine çekici bir alternatif olan Invisalign tedavisi, dişlerinizi kademeli olarak düzeltmek için dişlerinize kontrollü miktarda kuvvet uygulayan bir dizi şeffaf, özel olarak takılıp çıkarılabilen plaklardan(Aligner) oluşur.

  • HER yemekten sonra dişlerinizi fırçalamayı ve günde en az bir kez diş ipi kullanmayı HER ZAMAN unutmayın!
  • Florür içeren diş macunu kullandığınızdan emin olun ve florürlü gargaraya ihtiyacınız olup olmadığını ortodontistinize veya aile diş hekiminize sorun. Bu, çürüklerin önlenmesine yardımcı olacaktır!
  • Tedaviniz sırasında, ağzınızda büyüyen bakteri miktarını artıran, daha fazla plak ve muhtemelen çürüklere neden olan çok şekerli gıdalardan uzak durmaya çalışın.
  • Yapışkan ve çiğneme gerektiren yiyeceklerden (karamel, sakız, ayıcıklı jelibonlar), sert yiyeceklerden (sert şekerler, kuruyemişler, buz küpleri) veya diş tellerinize sıkışabilecek yiyeceklerden (mısır koçanı, yumuşak simit, kaburga, şekerleme) kaçının!
  • Rutin kontrollerinizi aile diş hekiminizle planladığınızdan emin olun. Her altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmeye devam etmeniz önerilir.