İki Aşamalı Ortodontik Tedavi Nedir ?
Çocuğunuz, karşık dişlenme döneminin başlarında(6-8 yaş döneminde), tedevi edilmediği taktirde şiddetlenebilecek, ergenlik döneminde daha zahmetli tedaviler gerektirecek belirgin bir ortodontik probleme sahipse, ortodontistiniz size 2 aşamalı bir ortodontik tedavi önerebilir. Adından da anlaşılacağı gibi iki aşamalı ortodontik tedavi, 2 farklı zamanda yapılan ortodontik müdehalelerdir. Temelde 2 aşamalı ortodontik tedavinin amacı, kalıcı dişlere yer sağlamak ve büyüme gelişimi yönlendirmektir. I.aşama ortodontik tedavi, çocukların ağız içerisindeki dişlerin büyük bir çoğunluğu sütdişi iken yapılan ortodontik tedavidir. II. aşama ortodontik tedavi ise; çocuklarda süt dişlerinin tamamı düştükten sonra daimi dişlerin tamamına yakına ağızda sürdükten sonra yapılan ortodontik tedavidir.
İki Aşamalı Ortodontik Tedavi’nin faydaları nelerdir ?
- Diş ve Çenelerin büyüme ve gelişimi, ortodontik tedavi ile erken dönemde yönlendirilebilir.
- Çocuğunuzun hayatı boyunca sabit kalacak ideal, sağlıklı, işlevsel(daha etkili ısırma ve çiğneme) ve estetik bir sonuca ulaşma fırsatını en üst düzeye çıkarabilir.
- Ergenlik dönemi ve sonrasında ihtiyaç olabilecek, diş çekimi, cerrahi gibi invaziv tedavi gereksinimleriniz azaltabilir. 8 yaş civarındaki çocukların ön dişleri sıkışıksa, erken tedavi daha sonra kalıcı dişlerin çekilmesi ihtiyacını önleyebilir. 6 yaş üstü çocuklarda bu çene uyumsuzluğu bulunursa, erken ortodontik tedavi ileride cerrahi riskini azaltabilir.
- Erken dönmede sağlanan yüz estetiğindeki artış, çocuğunuzun kendini daha iyi hissetmesine ve özgüveninde artışa neden olacaktır.
- Ağız solunumu ve çene darlığı durumlarında yapılacak bir üst çene genişletme tedavisi, sadece daimi dişlerin rahatça sürmesini sağlamaz aynı zamanda daha rahat nefes almasına ve gülümseme estetiğinde artışa neden olacaktır.
- Çıkıntılı üst ön dişlere sahip hastalarda, erken tedavi travmaya bağlı kırılma riskini azaltır.
- Çocukken(ergenlik dönemine göre) hastalar daha işbirlikci olurlar ve talimatlara(ağız hijyeni/apareyleri takma) daha iyi uyum gösterirler.
1.AŞAMA ORTODONTİK TEDAVİ
1.aşama ortodontik tedavi, Sabit tellerle(Braketler,Genişleticiler,yertutucular gibi) ve Şeffaf plaklarla(İNVİSALİGN FİRST) yapılabilir ve ortalama 18-24 ay kadar sürer.
- Aşama tedaviler şunları içerir:
- Çapraz kapanışların düzeltilmesi. Yanlış kapanış ilişkisi ergenlik yıllarında tedavi edilmesi çok daha zor hale gelebilir ve dişlerin aşırı aşınmasına ve yıpranmasına yol açabilir.
- Alanların korunması. Bu, özellikle süt dişinin erken kaybı durumunda önemlidir. Böyle bir durumda alan kademeli olarak kapanabilir ve bu da kalıcı dişlerin düzgün bir şekilde çıkmasını engelleyebilir. Yertutucu apareyler, yetişkin dişin rahatça sürmesini kolaylaştırmak için doğru miktarda alanı korumaya yardımcı olabilir.
- Alan oluşturma. Çocukken yapılan genişletme tedavileri, kalıcı dişlerin daha rahat sürmesini sağlayabilir.
- Zararlı alışkanlıkların düzeltilmesi. Baş parmak emme gibi alışkanlıklar, gelişmekte olan diş yapısı üzerinde uzun vadeli zararlı etkilere sahip olabilir ve bu da gelecekte daha kapsamlı veya zor tedavi anlamına gelir.
- Dişlerde gömülü kalma riskinin azaltılması. Bunun klasik bir örneği, yanlış yöne doğru giden ve damakda sıkışma olasılığı olan köpek dişlerinin erken teşhis edilmesidir. Önleyici tedavi bu sorunun oluşmasını önleyebilir. Bazen süt dişleri doğru zamanda düşmediğinde sıkışmalar meydana gelebilir.
- Uygun çene ilişkilerinin kurulması. Çocukların daha iyi, daha stabil ve daha dengeli üst ve alt çene ilişkileri geliştirmesini sağlamak için yanlış çene ilişkileri erken tespit edilebilir ve müdehale edilebilir.
- Çıkıntılı dişlerin geri çekilmesi. Herhangi bir kozmetik avantajın yanı sıra, bu, bir hastayı ömür boyu rahatsız edebilecek bir sorun olan üst ön dişlerde travma ve hasar riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Bu aşama sonunda hastalara, çene boyutlarını ve sürecek kalıcı dişlerin süreceği alanları korumak, eksik süt diş boşlukları varsa mevcut kalıcı dişlerin bu bölgelere kaymasını ve dişlerin eski pozüsyonlarına dönmesini engellemek için, takıp çıkarılabilen(hareketli) Essix şeffaf plak tutucular verilir.(Bazen ön dişlere sabit tutucu(sabit retainer) yapıştırılabilir.
Hareketli şeffaf plak tutucuları, günde 12 saat takması istenir ve 2.aşama ortodontik tedavi dönemine kadar sürecek olan ARA TAKİP dönemine geçilir.
- AŞAMA ORTODONTİK TEDAVİ
Bu aşama genellikle 11-12 yaşlarında başlar ve genellikle sabit diş telleri(Braketli tedavi) veya İNVİSALİGN gibi takıp çıkarılabilen şeffaf plakları içerir.
Bu aşamanın temel hedefleri şunlardır:
- Daimi yetişkin dişleri tamamen düzeltmek ve hizalamak.
- Ağızdaki her diş için doğru pozisyonu elde etmek.
- Fazla boşlukları kapatmak.
- Dişlerin doğru ısırma işlevini yapabilmesini sağlamak.
- Optimum yüz estetiği oluşturmak.
- Üst ve alt çene ilişkisini doğru bir şekilde düzeltmek ve sabitlemek.