Çocukların Ortodontik Tedaviye İhtiyaç Duyduğu 10 Neden !
Aşağıdaki ortodontik problemler listesi, çocukların ortodontik tedaviye ihtiyaç duymasının en yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Çocuğunuz aşağıdaki sorunlardan herhangi birini yaşıyorsa, bu endişelerin bir ortodonti uzmanı tarafından ele alınmasını sağlayın:
⒈ Çapraz kapanış ya da Crossbite
Çapraz kapanış, çocukların diş teline ihtiyaç duymasının ana nedenlerinden biridir. En yaygın çapraz kapanış türü, üst çenenin alt çeneye göre çok dar olması durumunda ortaya çıkar. Sonuç olarak, üst azı dişleri ve küçük azı dişleri (arka dişler), alt dişlerin üst kısmına ve hafifçe dışına oturmak yerine, alt dişlerin “iç kısmına” otururlar. Bu meydana geldiğinde buna posterior (arkadan) çapraz kapanış adı verilir. Çapraz kapanış tek taraflı veya iki taraflı olabilir. Bazen daha az yaygın olmamasına rağmen alt çenenin çok küçük olması durumunda bunun tersi de meydana gelebilir. Çapraz kapanış, dişlerin aşınmasına ve kırılmasına, çene ağrısına ve çenelerin asimetrik büyümesine neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde çapraz kapanış, yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha kapsamlı bir tedavi gerektirecek ve en ciddi vakalarda ciddi çene ameliyatı gerektirecektir.
⒉ Parmak emme
Parmak emme alışkanlığı, çocuğunuz için erken ortodontik değerlendirme gerektiren endişe verici bir işarettir. Yetişkin dişleri ortaya çıkana kadar dört ya da beş yaşına gelinceye kadar bu bir sorun teşkil etmez, ancak bunun ötesinde başparmak ya da parmak emmek zararlı olabilir. Uzun süre devam eden başparmak veya parmak emme, dişlerin sürmesini, konumunu ve çene büyümesini etkileyebilir. İleride bu ortodontik tedavi gerekeceği anlamına gelir. Parmak emmenin neden olduğu yaygın sorunlar arasında üst ön dişlerin öne doğru çıkması, alt dişlerin arkaya doğru devrilmesi, açık kapanış ve çapraz kapanış sayılabilir.
⒊ Daimi dişlerin yanlış pozisyonlarda sürmesi
Bir diş yanlış yerde büyüdüğünde, ektopik diş olarak kabul edilir ve ektopik, normal konumundan uzakta alışılmadık bir yerde bulunan bir nesne veya organ anlamına gelir. Bazı ektopik dişler sorun yaratmaz ve kendi haline bırakılabilir. Bazılarının sadece büyüdükçe izlenmesi gerekir, çünkü yanlış hizalanmalarının kendiliğinden düzelmesi mümkündür. Ancak ektopik diş, diş çürümesi, diş eti hastalığı, kötü kapanış ve diğer dişlerin yanlış hizalanması gibi sorunlara yol açabileceğinden sıklıkla tedaviye ihtiyaç duyarlar.
⒋ Ters kapanış ya da Underbite
Sınıf 3 malokluzyonlar olarak da bilinen Underbite, Alt ön dişlerin Üst ön dişlerin önünde konumlanmasıdır. Genellikle genetik sebeplerle ortaya çıkar. Tedavi edilmezse, ters kapanış kronik baş ağrılarına, konuşma ve çiğneme zorluklarına, çene rahatsızlığına ve diş çürümesine yol açabilir. Küçük çocuklarda erken ortodontik tedavi, alt kapanış gibi zor sorunların düzeltilmesine ve gelecekte karmaşık sorunların en aza indirilmesine yardımcı olabilir.
⒌ Açık kapanış ya da Openbite
İskeletsel büyüme veya dişlerin dikey yönde sürmelerini etkileyen problemlerden dolayı kapanış sırasında üst ve alt dişlerin temasta olmaması durumudur. Genetik faktörlere bağlı İskeletsel büyüme farklılıkları dışında, parmak emme, yalancı emzik kullanımı, atipik yutkunma alışkanlıkları ve ağız solunumu nedeniyle oluşabilir.
⒍ Derin kapanış ya da Deepbite
Derin kapanış, üst ön dişlerin alt ön dişlerle aşırı derecede örtüşmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Dişlerin sağlıklı ve fonksiyonel olması için üst ön dişlerin alt ön dişleri yaklaşık %20 oranında kaplaması ve alt ön dişlerin üst ön dişlerin arkasına hafifçe değmesi gerekir. Tedavi edilmezse dişlerde ve yumuşak dokularda travmaya, çiğneme zorluklarına, eklem sorunlarına neden olabilir.
⒎ Artmış Overjet
Üst dişlerin Alt dişlerden olması gerekenden çok daha fazla önde olma durumudur. Genellikle Sınıf 2 malokluzyon olarak adlandırılır. Diş konumlarından ya da çenelerin konumlanmasından kaynaklanabilir. Çocuklarda, çiğneme problemlerine, travma nedeniyle öndişlerde kırılmalara, kötü kapanış ve dişlerde hizalanma problemlerine, uyku apnesi ve horlama gibi solunum problemlerine ve özgüven problemlerine neden olabilir. Alt çene geriliği mevcut ise, buluğ çağı atılımı döneminden hemen önce tedavi edilmeleri gerekir.
⒏ Şiddetli Diş çapraşıklığı
Dişlerin çenede yer eksikliği nedeniyle, kalan dişlere göre yanlış dönme açılarına sahip olması, üstüste yığılması ve diş dizisinin dışında sürmesidir. Çocuklarda çapraşıklık, genetik , erken süt dişi kayıpları, ağız solunumu ve üst çene darlığı nedeniyle görülebilir.
⒐ Doğumsal ya da Konjenital Daimi Diş eksikliği
Bir çocuk süt dişini kaybettikten sonra, genellikle kısa süre sonra yerine yetişkin dişi gelir. Eğer daimi diş gelmiyorsa eksik olabilir ve bu nedenle hiçbir zaman çıkmayabilir. Bir daimi dişin mevcut olup olmadığını yalnızca ağza bakarak söylemek zor olduğundan, bunu belirlemeye yardımcı olacak en iyi araç röntgendir. Doğuştan daimi diş jermlerinin olmamasının nedeni genetiktir yani anne ve babadan bu durum çocuklara aktarılır. En sık eksik olan dişler üçüncü azı dişleri, mandibular ikinci azı dişleri, maksiller daimi yan kesici dişler ve maksiller ikinci küçük azı dişleridir.
10. Erken Sütdişi Kaybı
Çocuğunuz büyüyüp geliştikçe süt dişlerini kaybedecek ve onların yerine yeni kalıcı dişler gelecektir. Süt dişleri erken kaybedildiğinde, gelecekte diğer daimi dişlerin çıkmasını engelleyebilecek uzun vadeli sorunları önlemek için bir ortodontiste başvurmak önemlidir. Düzenli Çürük kontrolü (6 ayda bir Dişhekiminizi ziyaret ederek) ve düzenli diş fırçalama ile bu durum önlenebilir. Ağız bölgesinde yaralanmalara ve kazalara karşı koruyucu ekipmanlar kullanmalısınız. Erken sütdişi kaybının hemen akabinde yapılacak yer koruyucu apareylerle daimi diş boşluğunu koruyabiliriz. Süt dişi boşluğuna daimi dişler hareket etmişse kaybedilen boşluğu açmaya yönelik apareyler kullanıyoruz.
Çocuğunuzda ortodontik tedavi için en ideal yaş nedir ? Öğrenmek için Bölüm 2’yi okuyun!
Eğer Çocuğunuzda yukarıda anlatılan problemlerden bir veya birkaçı mevcutsa tedavi ihtiyacı olup olmadığını öğrenmek için bir ortodontisten randevu alabilirsiniz.
ÜCRETSİZ ORTODONTİK DANIŞMA İÇİN RANDEVU AL